Spouwmuurisolatie (spouwisolatie).

"Welk materiaal is het beste?" of "Welk materiaal zou u zelf kiezen?"
Dit zijn twee vragen die ik regelmatig mag beantwoorden. Meestal geven o.a. de voegbreedte, spouwbreedte, de staat van de gevel en het beschikbare budget het antwoord.

Bijna alle materialen die gebruikt worden, zijn door het IKOB-BKB getest en na goedkeuring wordt het KOMO-attest afgegeven. In het attest staat o.a. de lambda-waarde (de geleidingscoŰfficiŰnt) vermeld. Hoe lager de geleiding des te minder warmteverlies.
Met de lambda is de Rd-waarde uit te rekenen; dat is de isolatiewaarde bij een bepaalde dikte van het materiaal.

Wij gebruiken in de spouw als materiaal Supafil (glaswol van Knauf), Neopixels« PremiumHR, Neopixels« HR++ (beide parels) en Pur'fect Plus (open-cellig pur-schuim).

Dat levert bij een spouwbreedte van 6 cm de volgende resultaten op:

Materiaal Lambda
(KOMO-getest)
Rd-waarde %
Neopixels« PremiumHR 0,033 1,82 100
Supafil 0,034 1,76 97
Neopixels« HR++ 0,034 1,76 97
Pur'fect Plus 0,035 1,71 94
Witte parels 0,038 1,58 87
Gewone glaswol 0,045 1,33 73
Steenwol 0,045 1,33 73

Soms worden veel lagere lambda- en dus hogere isolatiewaarden geclaimd. Advies: even controleren? Geen officieel bewijs? ­ Alarmbellen? Ik heb onze KOMO-attesten  altijd bij me.

Er zijn diverse soorten parels. De parels in het rechter buisje (met Neopixels) zorgen door hun ovale vorm voor meer stilstaande lucht. De grijze kleur in parels ontstaat door toevoeging van grafiet of (goedkoop) roet. Roet absorbeert infrarode (warmte-)stralen; grafiet ook en reflecteert bovendien. BASF maakt Neopor« - de basis voor Neopixels - en heeft in Nederland het patent voor het gebruik van grafiet in parels. Zie het filmpje.

Vindt u brandvertraging belangrijk, dan moet u ook dit filmpje (tot het eind!) bekijken. Soms dient daarvoor eerst een (gratis) flv-player ge´nstalleerd te worden (bijv. AVS Media Player).

Gesloten-cellige Pur gebruiken we bewust niet voor de spouw.

Maar de vraag was: "Welk materiaal kan ik het beste nemen?"
Dat lijkt me een goed uitgangspunt
tijdens een persoonlijk gesprek bij u thuis.

Terug naar de startpagina.