Vloer- en bodemisolatie.

Heel vaak wordt vloerisolatie 'onder het vloerkleed geveegd': het ondergeschoven kindje. Dat geldt ook voor bodemisolatie.

De reden: "De terugverdientijd is ongeveer tien jaar, dus het levert maar weinig op." Dan wordt vergeten dat zo`n terugverdientijd overeenkomt met  ongeveer 7% rente op een spaarrekening. Welke bank geeft zoveel rente?

In een kruipruimte is het vaak vochtig. De goedkoopste manier om het daar droger te krijgen: leg (landbouw-) plastic op de bodem. Wij kunnen een stevige folie aanbrengen. Dat mag niet gezien worden als isolatie, maar kan wel een gunstige invloed hebben op de vochthuishouding in de woning.

Sommige concullega`s zullen het niet altijd met mij eens zijn, maar het beste isolatiemateriaal is gespoten, gesloten-cellige Pur, want alleen dan krijg je de vloer 100% dampdicht (momenteel een vereiste bij nieuwbouw).

Is gespoten Pur niet mogelijk of niet gewenst, dan is isoleren met platen (bijv. Pur of Eps) of met PIF isolatiefolie (een combi van aluminium- en noppenfolie) een goed alternatief, gevolgd door glas- of steenwol. Overweeg dit i.c.m. bodemfolie!

Zijn bovenstaande oplossingen niet mogelijk of gewenst, dan is bodemisolatie (bijv. isolatie-(eps-)schelpen of isolatieparels) een goed alternatief. Daardoor wordt de kou uit de grond geweerd en een drogere kruipruimte gecreëerd. Gebruik dan geen bodemfolie!

"Hoeveel isolatiemateriaal moet ik aanbrengen?"
Op dit moment geldt voor na-isolatie nog steeds een Rc-waarde van 2,5; dat is dus inclusief de R-waarde van de vloer. Sommige subsidie-regelingen vereisen een Rd-waarde van 2,5. (Bij nieuwbouw is de norm 3,5.)
Bij vloerverwarming adviseer ik niet op (vloer-)isolatie te besparen.

Materiaal ò            Rc ð   2,5 ± 3,5 ±  4
Gesloten Pur V 6½ cm 9 cm 10 cm
Pur-platen V 6 cm - -
PIF isolatiefolie T4,0 V - - 8 cm
Neopixels® BodemHR B 15 cm 23 cm 27 cm
Neopixels® Bodem B 17 cm 27 cm 32 cm
Drowa (eps-schelpen) B 32 cm 48 cm -
Steen- en glaswol V 10 cm - -

Een conclusie: een vloer isoleren met 6 cm Pur (zoals nogal eens wordt aangeboden) voldoet dus niet aan de officiële (subsidie-)norm!

O.a. de groen-gekleurde materialen kunnen wij leveren. Van de vetgedrukte materialen kunnen wij een KOMO-attest of een ISSO-verklaring overleggen.

Af en toe zie ik offertes van concurrenten die 30 cm eps-schelpen of 15 cm HR++-parels aanbieden met een R-waarde van 4,4. Dat kan kloppen, want dan betreft het de Rd-waarde naar de grond (0,3 : 0,068 of 0,15 : 0,034), maar in de ISSO-verklaring staat bij dat materiaal een Rc-waarde van 2,5 en dàt is gemeten op de vloer!!! U weet dus waar u op moet letten.

Tonzon zit bewust niet in ons assortiment.

Techneuten en weerkundigen zullen mogelijk ook geïnteresseerd zijn in hoe het staat met de relatieve en absolute vochtigheid, maar dat bewaar ik liever voor een gesprek bij u thuis.

Voor èlke vorm van isolatie geldt:
comfortverhoging,
energiebesparing,
een beter energielabel en daardoor
waardevermeerdering en/of een betere verkoopbaarheid.

Terug naar de startpagina.